icon ambitiancy

Het Rijnland praktijkboekje

Hoe maak je een Rijnlandse organisatie?

Afgelopen week was de boekpresentatie van het vervolg op Het Rijnlandboekje (zie mijn recentie) namelijk het Rijnland praktijkboekje. Een veelbelovend event met presentaties van de schrijvers en praktijk ervaringen van Jaco van Hoorn (Korpsleiding Politie Hollands Midden). Enthousiast heb ik me ervoor ingeschreven en ben ik naar Utrecht Centraal gereisd, uiteraard met openbaar vervoer. Leuk om de schrijvers Jaap Peters en Mathieu Weggeman (weer) eens te ontmoeten en hun vehaal erbij te horen.

Het event was ook echt de moeite waard, goed bezocht door maar liefst 130 deelnemers. Volle bak dus en voor mij een teken dat het Rijnlandmodel de aandacht heeft. We hebben blijkbaar steeds meer moeite met de graaicultuur en korte termijn gewin ten koste van mooie organisaties.

Ik heb werkelijk genoten van de presentatie van Mathieu Weggeman, hij presenteerde het boekje met een dikke knipoog. Door de tegenstellingen tussen Rijnlands en Angelsaksisch denken op een ludieke manier te verwoorden, maakte hij voor mij haarfijn duidelijk waar het om gaat.

'Transparantie' is volgens Mathieu dan ook niks anders dan een sjiek synoniem voor 'ik vertrouw je niet'. En als je in een organisatie hoort 'Ik moet nog 3 jaar, dan kom ik vrij' of we zijn aan het 'meestribbelen', dan weet je dat we het hebben over de Angelsaksische benadering. Heel iets anders dan de Rijnlandse benadering die uitgaat van de 3 V's: Vakmanschap, Verbinding en Vertrouwen. Over dat laatste heeft Jaco van Hoorn zelfs nog een boek geschreven 'Sturen op vertrouwen', dat alle deelnemers meekregen als toegift.

Het Rijnland praktijkboekje staat uiteraard vol met praktijkvoorbeelden en is als zodanig een echt vervolg op het eerste deel. Ik was ook aangenaam verrast dat basisschool Wittering.nl uit Rosmalen er ook in staat. De directeur heb ik eens ontmoet op een open dag van deze fantastische open school en heet toepasselijk Ton van Rijn. Ik heb ook met eigen ogen gezien dat dit een school is waar talentontwikkeling van leerlingen weer centraal staat (en niet de lesmethode). Leerkrachten heten hier regisseur, mentor, begeleider of specialist en de kinderen stellen zelf hun dagprogramma samen. Er zijn geen klaslokalen of klassieke lessen en ze denken niet in aardrijkskunde, geschiedenis en natuurkunde, maar zien de wereld als geheel. Alles heeft immers met alles te maken aldus het boekje.

Ik vind het weer jammer dat onze kinderen destijds al op een andere basisschool zaten, dit is zo'n mooi echt Rijnlands concept. Echt iets om blij van te worden en dat hier bij ons in Rosmalen ;^)

Mijn favoriete quote uit het boekje:

Any fool can make things bigger, more complex,
and more violent. It takes a touch of genius -
and a lot of courage - to move in the opposite direction.

- Albert Einstein
 

Geplaatst in Ambitiancy | Getagged: Boekrecentie Rijnlandmodel | Een reactie plaatsen